Pedagogie Het Varken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
 
De Pedagogie Het Varken (Latijn: Paedagogium Porci) was van 1428 tot 1797 een pedagogie van de universiteit van Leuven. De Leuvense universiteit was zoals gebruikelijk in de middeleeuwen, en nu nog in onder meer Cambridge en Oxford, een groepering van vele colleges, pedagogieŽn en stichtingen, verenigd als delen van de universiteit maar met eigen autonomie. Studenten leefden en studeerden in hetzelfde gebouw. Bij een college was het voornamelijk een woonfunctie, bij een pedagogie primeerde het onderwijs.

Het Varken was een van de vier Leuvense pedagogieŽn van de Artes faculteit waar studenten hun basisopleiding kregen. Na deze eerste opleiding kon een student verder studeren aan de hogere faculteiten, zoals kerkelijk recht en theologie.

De pedagogie Het Varken werd opgericht in 1428 door Hendrik van Loen, een professor in de Artes. De pedagogie werd ingericht in het gebouw waar sinds 1418 een school was ingericht, in het Portseelstraatje. Het gebouw gaf uit op een herberg "in 't Wild Verken" waarnaar de pedagogie vernoemd werd.

De pedagogie had een wapen met heraldische sabel achtergrond met een varken, springend op een veld. Het devies van de pedagogie was Porcus alit doctos.

Bekende alumni van de pedagogie Het Varken waren Adriaan Floriszoon Boeyens (de latere Paus Adrianus VI), Adrianus Barlandus en Frans Titelmans. Tot de professoren behoorden onder meer Cornelis Brouwer en Johannes Malderus.

In de 16e eeuw werd de pedagogie verkocht aan Jan Standonck, een hoogleraar theologie van de universiteit van Parijs, die Het Varken uitbreidde, met een nieuwe voorgevel in 1517 aan de 's Meiersstraat. Standonck richtte in een deel van Het Varken en in aangrenzende panden het Standonckcollege op. Tot de studenten en/of docenten van dit nieuwe college behoorden eveneens Adriaan Floriszoon Boeyens en Frans Titelmans maar ook Nicolaus Vernulaeus. Het Standonckcollege gaf uit op de 's Meiersstraat ter hoogte van het tegenwoordige Hogeschoolplein, recht tegenover het huidige Pauscollege, de toenmalige woning van Paus Adrianus VI.

In 1797 werd de universiteit door de Franse bezetter gesloten. In 1807 moesten de pedagogie en het Standonckcollege, beide in slechte staat, plaats ruimen voor stadsvernieuwing, en kwam het huidige Hogeschoolplein tot stand. In de Leuvense traditie wordt bij de gebouwen rond het Hogeschoolplein nog verwezen naar "op het Varken". Het vroegere Portseelstraatje werd de Standonckstraat.